La gestió de les emocions

En aquest article, s’exposen alguns aspectes importants en relació a la gestió de les emocions.

Creences inconscients
Les creences, enteses com a idees molt arrelades a la ment, poden ser inconscients, és a dir, que les tenim sense saber-ho. Conèixer aquestes creences, sobretot si són creences limitants, ens ajudarà a gestionar millor les nostres emocions.

Segons diversos autors, el cervell no percep la realitat tal com és, sinó que ens mostra només una part de la realitat, en el sentit que hi aspectes de la realitat que estan ocults, i que no veiem. A Internet, hi ha nombrosos exemples de vídeos, que “demostren” com es pot enganyar al cervell (com per exemple els següent: La màgia de l’escriptura https://www.youtube.com/watch?v=9d7V7QX1yAk).

La plasticitat neuronal del cervell, també anomenada neuroplasticitat, estableix que l’entrenament mental pot canviar el funcionament intern i els circuits del cervell. Ara bé, ¿ com ho podem fer per conèixer les nostres creences inconscients?

Eines per identificar creences inconscients i limitants:

Hi ha diverses maneres d’identificar creences inconscients. Algunes eines són:

Meditació mindfulness
Practicar el silenci i la reflexió per obrir la ment a maneres de veure la realitat, més enllà de l’anàlisi i la raó. Mitjançant tècniques de meditació mindfulness, busquem estar atents a tot el que vagi sorgint a la nostra consciència sense deixar-nos portar pels  pensaments, les sensacions o les emocions que puguem identificar, simplement observar-los i deixar-los passar. Així, la meditació seria aquell exercici mental per aconseguir la calma i poder conèixer‘s millor un mateix. També estaràs treballant implícitament el treball de concentració i el de dominar el focus d’atenció per estar presents en l’aquí i ara.

Conèixer el meu “jo” emocional, segons l’astrologia
La lluna és el “jo” emocional. És la forma en la que reaccionem instintivament davant les situacions. Per manifestar-se com a “jo”, necessita de l’entorn, és canviant i dependent de l’entorn. Per a confirmar-se, necessita contacte i amor amb altres persones. Conèixer el signe llunar, ens dóna informació de que és el què més ens agrada, i on som més sensibles.

Segons Eugenio Carutti, al seu llibre Casa 11: “Tota relació sobre la lluna està inevitablement travessada per l’arquetipus de les seves dues cares: una lluminosa i visible, i l’alta, fosca i invisible.” Aquesta part fosca i no visible, es pot entendre com una part que no coneixem de nosaltres mateixos, o difícilment accessible, i no com algo negatiu.

¿ Saps quines són les característiques de la teva lluna? Per saber a quin signe o a quina casa tens la lluna, ho pots veure a alguna de les webs següents:
www.cosmograma.com
carta-natal.es/

El primer pas, doncs, consisteix en conèixer quines són les nostres reaccions automàtiques, i identificar-les per a poder canviar-les per respostes escollides.

Ara bé, ¿ com ens podem entrenar, per gestionar millor les emocions ?

Practiquem l’autogestió emocional si…. fem exercici de la responsabilitat
Moltes emocions són patrons automàtics de resposta, de manera, que sovint actuem en base a les nostres emocions, i no en base a les nostres eleccions. Quantes vegades, reaccionem malament (amb ira, amb por, etc) i després ens sentim malament?. No seria millor dominar aquest patrons habituals de resposta, i tenir llibertat per escollir la nostra reacció ?  En qualsevol cas, siguem conscients que som responsables dels nostres actes. El millor que podem fer és  admetre la pròpia responsabilitat quan tenim una resposta emocional errònia, sense jutjar-nos ni sentir-nos culpables. A nivell del pensament, es tracta de buscar un significat que t’ajudi, no que t’anul·li.

Però si no en tinc prou en “mirar cap endins”, i necessito orientació sobre com entrenar les emocions

A continuació s’indiquen algunes tècniques de gestió emocional a les quals recórrer per entrenar i enfortir la gestió emocional:

PNL i la pràctica de les paraules correctes
Definició de wikipèdia: La programació neurolingüística (PNL) és un model pseudocientífic de comunicació interpersonal que s’ocupa fonamentalment de la relació entre els comportaments reeixits i les experiències subjectives -especialment models de pensament- subjacents. També constitueix un sistema de teràpia alternativa que pretén educar les persones en l’autoconsciència i la comunicació efectiva, així com canviar els seus models de conducta mental i emocional.

Coachig
Definició de wikipèdia: anglicisme que procedeix del verb anglès to coach, «entrenar», és un mètode que consisteix a acompanyar, instruir i entrenar a una persona o a un grup d’elles, amb l’objectiu d’aconseguir alguna meta o de desenvolupar habilitats específiques. 

Visualització
La visualització, assaig mental o pràctica imaginada consisteix en pensar amb imatges, i veure imatges del que penses, com si fossin reals. És l’habilitat mental per reviure o anticipar fets, moments, llocs vinculant el pensament amb sensacions i emocions, és una forma de simulació. S’utilitza en qualsevol àmbit i té diferents usos (exemple per treballar l’afrontament adequat a situacions complexes, davant de pors, fòbies…).

Entrenament grafològic
Definició de grafologia de wikipèdia: La grafologia és l’estudi de l’escriptura com a reveladora de la personalitat, activitat, intel·ligència i temperament humà. A partir de diferents tècniques, la grafologia analitza aspectes diversos de l’escriptura en tant que producte de l’activitat cerebral. Aquests aspectes poden ser: la mida de la lletra, la inclinació, la força del traç, la forma general de l’escriptura… Alhora, val a dir que la signatura és la representació del jo íntim… així que, “digue’m com signes, i et diré qui ets”.

La meva experiència personal: En el darrer any he millorat la meva intel·ligència emocional, i en bona part gràcies a haver cursat el Mètode KIMMON, en intel·ligència emocional. L’Institut KIMMON és una institució pionera al món dedicada a la reeducació cal·ligràfica per desenvolupar la intel·ligència emocional de les persones i construir una psicologia positiva que augmenti les possibilitats d’aconseguir el benestar i l’èxit.

Llibres relacionats:
Intel·ligència emocional. Daniel Goleman
El maestro del corazón. Anie Marquier

Youtube:
Entrevista d’Eduard Punset a Daniel Goleman sobre com aprendre a gestionar les emocions:  http://www.rtve.es/television/20121025/aprender-gestionar-emociones/571611.shtml

 

A %d bloguers els agrada això: