Els valors de la vida

Els valors: la nostra bruíxola

Diversos autors fan una analogia dels valors amb una brúixola, és a dir, amb aquell instrument que ens serveix per orientar-nos, especialment quan estem perduts. “Els valors guien cadascuna de les nostres decisions i, en conseqüència, el nostre destí (Tony Robbins) “

Igual que els fonaments són importants perquè una casa estigui ferma, els valors ho són perquè representen l’essència de la persona. Així, conèixer quins són els nostres valors més elevats, i poder viure de forma alineada amb aquests valors seria el més desitjable per al nostre benestar emocional.

Tony Robbins, en el seu llibre el Despertando al Gigante Interior, afirma que “l’única forma de sentir-nos feliços i realitzats alguna vegada i a llarg termini consisteix a viure d’acord amb els nostres veritables valors”. Fent un resum del capítol dels valors del llibre el Gigante Financiero, no n’hi ha prou amb tenir clars els propis valors… ja que a la pràctica, sovint es produeixen conflictes de valors, i un dels dos valors ha de cedir. Alhora, per anar més enllà, si un vol canviar la seva vida, primer ha de canviar els seus valors

Conèixer els propis valors

Els valors de la vida, són les coses que són més importants a cadascú, com per exemple: Amor, Èxit, Honestedat,  Llibertat,  Intimitat,  Seguretat,  Aventura, Poder, Passió,  Comoditat ,  Salut,  …

Conèixer els propis valors permet comprendre la forma de prendre decisions. I, conèixer la jerarquia dels propis valors, també és absolutament crític perquè els valors màxims són aquells que aporten una major felicitat.

Canviar els propis valors

T. Robins estableix que hem permès que sigui l’entorn el qual ens configuri, el que marqui els nostres valors, i que, si aquests no encaixen amb nosaltres, és una cosa que podem canviar:

Pas 1. Descobrir quins són els meus valors actuals, i anotar-los per ordre d’importància. Això et permetrà comprendre què és el que més desitges experimentar (és a dir, els valors cap als quals et mous), i què és el que més desitges evitar  (és a dir, els valors dels quals t’allunyes: frustració, soledat, por, rebuig…). Això t’aportarà una comprensió de per què fas el que fas. També t’oferirà l’oportunitat, si així ho vols, d’experimentar més plaer en la teva vida, en comprendre el sistema dolor-plaer que s’ha instal·lat al teu interior.

Pas 2. Si estàs disposat a prendre la inciativa, tens una oportunitat de re-dirigir el teu destí. Fes-te una nova pregunta: «¿Quins haurien de ser els meus valors per arribar al destí que desitjo i mereixo?» Es tracta de fer una nova llista dels valors, i posar-los  per ordre d’importància. A partir d’aquí, identificar el valors dels quals et vols desprendre i quins són aquells que post afegir per crear la qualitat de vida que desitges realment.

Llibres relacionats:

Despertando al gigante interior. Anthony Robbins
Simon Dolan. Coaching por valores
Objetivo Felicidad. Grettchen rubin


A %d bloguers els agrada això: