Autoconeixement

En aquest article, s’exposen alguns aspectes importants en relació a l’autoconeixement

Conèixer’s a un mateix: Es important conèixer’s per comprendre’s a un mateix. L’autoconeixement és un procés intern, que normalment va lligat al pas del temps i de l’experiència, i pot venir també per un fet prou fort per voler-ho. Passa per qüestionar-se creences adquirides. Passa per pensar per un mateix. Passa per connectar amb el nostre nen interior. Passa per connectar amb el tu, i amb el món.

Acceptar-se a un mateix: Aquesta capacitat d’acceptar-se a un mateix, és compatible amb la capacitat de viure l’aquí i ara, i també a ser resposable per reconèixer reaccions condicionades pel passat. I acceptar-se a un mateix, i comprendre-ho (que no resignar-se), em farà tenir una altra actitud.

Transformar-se a un mateix: El què tu creus, és el què tu crees. Si et coneixes, i acceptes allò que ets, i treballes per canviar allò que no ets o que no vols ser, et pots anar transformant, i creixent com a persona.

Crear la identitat que vull serà un procés de desenvolupament personal i d’aprenentatge.

Procés de desenvolupament personal, basat en l’autoconeixement:
Molts autors destaquen l’autoconeixement, com una de les principals tècniques de desenvolupament personal. En aquest sentit, i ha molts mapes, tècniques, cursos, etc, en els que tampoc no aprofundiré aquí. A forma de resum, i pel què jo he pogut llegir, i experimentar, amb cursos, conferències, etc, podem augmentar el coneixement d’un mateix, de diverses maneres, com per exemple les següents:
– Converses amb un mateix: Ser concient diàriament si estic posant barreres entre jo mateixa i allò que estic afrontant. És la comunicació amb un mateix, amb els altres, i amb el món.
– Relacions: A través de la observació de les meves reaccions, amb atenció, descobreixo el què sóc. És també reconèixer relacions tòxiques.
– Escoltar al cos: Quan estic en silenci o quan estic relaxat, puc escoltar el cos, i reconèixer emocions negatives.
– Presa de decisions: A través de ser conscient, i de basar les meves decisions, en eleccions conscients, i no en eleccions inconscients.

La meva experiència personal: el pas del temps m’ha ajudat a anar-me coneixent, i també, a anar-me acceptant. Entre els 30 i els 40, és quan he tingut la meva crisi existencial, per adonar-me que necessitava canviar, i per aquest motiu, primer necessitava conèixer’m. He pogut desfer alguns nusos dels meus conflictes interns, i anar coneixent-me. En el fons, es tracta d’una paraula que igual us sona, que és la de madurar, que és un verb que, si l’apliquem a les persones, igual que aplica les fruites, és assolir un desenvolupament corporal i mental ple. I també, de convertir les potencialitats en realitats.

Segons Carl Rogers, la tendència a la salut o a la “autoactualització” forma part de la naturalesa humana: “És l’impuls que s’aprecia en totes les formes de vida orgànica i humana: expandir-se, estendre, adquirir autonomia, desenvolupar-se, madurar, i és la tendència a expressar i activar totes les capacitats de! Organisme, en la mesura que enriqueixi a l’ organisme o al self “

Per reflexionar: Saps quines són les teves principals fortaleses? Les teves accions estan alineades amb els teus valors?. Les accions t’ajuden a fer la transformació que estas buscant?.  T’estàs fent les preguntes adequades ?

Llibres relacionats:
El conocimiento de uno mismo. Krishnamurti

Youtube:
El viaje del autoconocimiento. Borja Vilaseca. https://www.youtube.com/watch?v=VY3QjbdWw_8
Conocete a tí mismo. http://www.pensamientopositivo.org/2012/02/28/424-%C2%A1conocete-a-ti-mismo/


A %d bloguers els agrada això: